بنیانگذاری و مالکیت مصدر
شرکت «مصدر» در سال ۲۰۰۶ به عنوان زیرمجموعه شرکت سرمایهگذاری مبادله با تمرکز بر گذار سبز تاسیس شد و یکی از اولین ماموریتهای آن، طراحی و توسعه «مصدرسیتی» در ابوظبی به مثابه شهری نمونه برای زندگی شهری پایدار و مبتنی بر منابع سبز و تجدیدپذیر بود. مصدرسیتی در سال ۲۰۰۸ با ارائه مشوقها و پیشنهادهای متعددی همچون بورسیه در «انستیتو علوم و فناوری مصدر» و اجاره بهای رایگان برای دفاتر، موفق شد مقر اصلی «سازمان جهانی انرژی تجدیدپذیر» (ایرِنا) را در مصدرسیتی مستقر کند. به مرور شرکتهایی چون زیمنس نیز دفاتر منطقهای خود را به مصدرسیتی منتقل کردند.
در حال حاضر، مالکیت «مصدر» در اختیار سه غول اقتصادی اماراتی یعنی «مبادله» (صندوق ثروت ملی امارات)، «آدنوک» (شرکت ملی نفت ابوظبی) و «طاقه» (شرکت ملی انرژی ابوظبی) است. این شرکت، باتکای این پشتوانه مالی قابلتوجه اقدام به سرمایهگذاریهای گسترده در طراحی و اجرای پروژههای بینالمللی مختلف در چهارگوشه جهان نموده است که در حال حاضر در ۴۰ کشور مختلف در جریان است و مجموع ظرفیت آنها به ۳۱.۵ گیگاوات میرسد.
سرمایهگذاریهای بینالمللی
کشورهای شورای همکاری خلیج فارس یکی از مقاصد مهم فعالیت «مصدر» هستند و این شرکت بیش از ۷۵۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در عربستان و عمان احداث نموده است. فعالیتهای این شرکت در اردن نیز قابلتوجه بوده و دو نیروگاه ۲۰۰ مگاوات خورشیدی و ۱۱۷ مگاوات بادی توسط «مصدر» در اردن ساخته شده است. یکی از ویژگیهای شاخص این شرکت فعالیتهای گستردهای است که در مناطق توسعهیافته جهان دارد. به عنوان مثال «مصدر» در اروپا بیش از ۱۰ پروژه، در آمریکای شمالی بیش از ۸ پروژه و در اقیانوسیه دستکم ۵ پروژه دارد و شراکت در ساخت نیروگاه بادی فراساحلی ۶۳۰ مگاواتی در بریتانیا یکی از نمونههای موفق در این خصوص است. گفتنی است این شرکت اخیرا پروژه بلندپروازانه مشابهی را با ظرفیت ۳ گیگاوات با نام دوگربنک در انگلستان کلید زده است. با اینهمه، تجلی نقشآفرینی دیپلماتیک «مصدر» را باید در سایر نقاط جهان جستجو کرد.
فناوری در خدمت توسعه نفوذ
«مصدر» از ظرفیتهای خود در آفریقا، برای تعمیق همکاریهای دوجانبه امارات و کشورهای مختلف استفاده نموده و پروژههای متعددی را در این قاره راهبری کرده که مطرحترین آنها نیروگاه خورشیدی ۸۰۰ مگاواتی «نور» در مراکش است. همین مسئله در خصوص آسیای میانه نیز صدق میکند و «مصدر» در سالهای اخیر چندین پروژه در این منطقه آغاز کرده است که بزرگترین و شاخصترین آنها نیروگاه خورشیدی ۱۰۰ مگاواتی «نور ناوای» در ازبکستان است. از نیروگاه خورشیدی قره باغ در آذربایجان تا پنلهای شناور اندونزی، «مصدر» ردپای خود را در بازار انرژی تجدیدپذیر دیگر نقاط قاره پهناور آسیا گسترده است.
نمود آشکار کارکرد دیپلماتیک «مصدر» را میتوان در صندوقهای شراکت امارات و سایر مناطق جهان مانند اقیانوس آرام (UAE-PPF) و کارائیب (UAE-CREF) مشاهده نمود. این صندوقها در ارقام کوچک به تامین مالی پروژههای تجدیدپذیر میپردازند و تیم خدمات «مصدر» با توانمندیهای فنی خود بازیگر اصلی در تحقق این سرمایهگذاریهاست.
چشمانداز مصدر
در مجموع، منصفانه است که ادعا شود امارات یکی از پیشگامان انرژی تجدیدپذیر و دیپلماسی سبز در منطقه است و این پیشگامی بعلاوه پشتوانه مالی سه غول اقتصادی از ابوظبی، «مصدر» را به بازیگری قابل اتکا در بازار تامین مالی و خدمات فنی-مهندسی تبدیل کرده است. همین جایگاه، این خوشبینی و بلندپروازی را به «مصدر» داده که برنامه خود را نصب ۱۰۰ گیگاوات ظرفیت تجدیدپذیر در سراسر جهان تا پایان سال ۲۰۳۰ اعلام نماید و برای دستیابی به آن بکوشد.