امروز: جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳

رصد اندیشکده های فرانیوز

شاخص های دموکراسی در مناطق فلسطین اشغالی

شاخص دموکراسی رژیم صهیونیستی در سال 2024 نشان می‌دهد که کمتر از یک پنجم صهیونیست‌ها وضعیت کلی رژیم را «خوب» ارزیابی می‌کنند، در حالی که بیش از سه چهارم عرب‌ها معتقدند دموکراسی در خطر است. ارتش بالاترین سطح اعتماد را دارد، اما اعتماد به پلیس و نهادهای سیاسی به شدت کاهش یافته است. همچنین، تنش‌های اجتماعی بین راست و چپ یهودی و یهودیان و عرب‌ها افزایش یافته و بیشتر پاسخ‌دهندگان یهودی از خوش‌بینی نسبت به آینده خبر می‌دهند، در حالی که اکثریت عرب‌ها بدبین هستند. در نهایت، تمایل به اتکا به هموطنان به‌جای دولت در مواقع بحران افزایش یافته است.

برای بیست و دومین سال متوالی، شاخص دموکراسی رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۲۴ منتشر شد. کمتر از یک پنجم صهیونیست ها وضعیت کلی این رژیم را «خوب» یا «خیلی خوب» ارزیابی می‌کنند. با این حال، حدود دو سوم شهرک نشینان معتقدند که این رژیم جای خوبی برای زندگی است. همچنین اکثریت قریب به اتفاق یهودیان و اکثریت کمی از عرب ها احساس تعلق به دولت این رژیم دارند.

از سویی دیگر بیش از سه چهارم مردم عرب معتقدند که دموکراسی در این رژیم در خطر است و کمی بیش از نیمی از مردم یهودی هم این نگرانی را دارند. در بخشی دیگر ارتش این رژیم با وجود کاهش جزئی سطح اعتماد نسبت به میانگین چند ساله خود (۷۹.۵٪)، بالاترین سطح اعتماد را همچنان داراست (اکتبر ۲۰۲۴: ۷۷٪). در مقابل کاهش قابل توجهی در اعتماد به پلیس این رژیم وجود داشته است. (دسامبر ۲۰۲۳: ۵۵٪؛ اکتبر ۲۰۲۴: ۳۷٪) و اعتماد به قوای مجریه و مقننه و احزاب سیاسی هم در پایین‌ترین سطح خود قرار دارد.

پس از ۷ اکتبر، افزایش قابل توجه اما موقتی در میزان همبستگی در جامعه صهیونیست وجود داشت. اگرچه این حس همبستگی بعدا کاهش یافت اما در مقایسه با سال‌های گذشته همچنان بالا است. اما در میان یهودیان، مهم‌ترین تنش اجتماعی بین راست و چپ سیاسی است که شدت آن افزایش یافته است. در خصوص عرب ها، تنش اصلی بین یهودیان و آنان است. در بخشی دیگر ۸۱٪ از شهرک نشینان معتقدند همیشه می‌توانند در مواقع سخت روی هموطنان اسرائیلی خود حساب کنند، در حالی که تنها ۲۵.۵٪ معتقدند می‌توان در مواقع سخت به دولت تکیه کرد. حدود دو سوم شهرک نشینان ترجیح می‌دهند در مناطق اشغالی بمانند، حتی اگر تابعیت کشوری غربی به آنها پیشنهاد شود. تقریبا دو سوم از پاسخ دهندگان عرب احساس ناامنی شخصی اندکی را گزارش می‌دهند و در مقابل کمتر از نیمی از پاسخ دهندگان یهودی به چنین امری باور دارند.

در ماه مه ۲۰۲۴، افزایش قابل توجهی در درصد افرادی که وضعیت کلی این رژیم را بد یا بسیار بد توصیف می‌کردند، وجود داشت (۶۰٪). در ماه اکتبر، احتمالا به دلیل تحولات در جبهه شمالی در جنگ علیه حزب‌الله، این رقم به کمتر از نصف کاهش یافت (۴۸.۵٪). در میان یهودیان، ارزیابی وضعیت این رژیم مثبت‌تر عرب ها بود (اکتبر: بد یا بسیار بد – یهودیان ۴۵٪، اعراب ۶۷٪؛ خوب یا بسیار خوب – یهودیان ۲۲٪، اعراب ۸٪).

امسال، در اعتماد عمومی به اکثر نهادها، کاهش‌هایی مشاهده شد. سطح اعتماد در میان شهرک نشینان به نهادهای عمومی، به طور سیستماتیک بالاتر از مردم عرب است. ارتش این رژیم پس از کاهش جزئی سطح اعتماد در چند ماه اول جنگ، اکنون بالاترین سطح اعتماد را دارد. با این حال، اعتماد به ارتش این رژیم در مجموع در اکتبر ۲۰۲۴ به ۷۷٪ افزایش یافت، و علت آن دستاوردهای استراتژیک در شمال است. پس از افزایش اعتماد به پلیس پس از حوادث ۷ اکتبر، اعتماد در ماه مه ۲۰۲۴ (۴۱٪) و در ماه اکتبر (۳۷٪) دوباره کاهش یافت. در حالی که اعتماد به دادگاه عالی در طول سال‌ها کاهش یافته است، اما همچنان از سطح اعتماد بالاتری نسبت به دو قوه دیگر (پارلمان و دولت) برخوردار است (۲۰۲۴: مه ۳۷٪، اکتبر ۳۹.۵٪). با این حال، سطوح پایین اعتماد به دولت و کنست در طول سال کمی افزایش یافت (دولت: از ۱۸٪ در ماه مه به ۲۵٪ در ماه اکتبر؛ کنست: از ۱۳٪ در ماه مه به ۱۶٪ در ماه اکتبر). در هر دو نظرسنجی، حدود یک چهارم مردم به رسانه‌ها اعتماد داشتند و احزاب سیاسی در پایین‌ترین سطح سلسله مراتب اعتماد قرار دارند.

اعتماد به همه نیروهای امنیتی در میان یهودیان بسیار بیشتر از عرب هاست (درصد بیانگر اعتماد: یهودیان – ۶۴.۳٪؛ عرب ها- ۲۶.۸٪، در ماه مه ۲۰۲۴). امنیت شخصی: در میان یهودیان، ۴۱٪ معتقدند سطح امنیت شخصی پایین است و تنها حدود یک چهارم احساس امنیت شخصی بالا را گزارش می‌دهند. در مقابل در میان عرب ها، حدود دو سوم احساس امنیت شخصی اندکی دارند در حالی که تنها اقلیت کمی (۱۳.۵٪) احساس امنیت شخصی بالا را گزارش می‌دهند.

بیشتر پاسخ دهندگان یهودی (۵۶٪) از خوش‌بینی خود در مورد آینده این رژیم خبر می دهند. در میان عرب ها، بیشترشان (۵۹٪) بدبینی خود را در مورد آینده این رژیم ابراز کردند. همچنین (۷۷.۵٪) از مردم عرب معتقدند دموکراسی در رژیم صهیونیستی مورد تهدید است اما (۵۴٪) از شهرک نشینان این نگرانی را دارند. اختلاف نظرها در مورد این موضوع در میان جناح های سیاسی یهودی قابل توجه است: در جناح چپ، اکثریت قریب به اتفاق (۹۴٪) دموکراسی را در حال تهدید می دانند امل در جناح راست، تنها اقلیتی (۳۸٪) معتقدند که دموکراسی در این رژیم در معرض خطر جدی است.

درصد کسانی که معتقدند می‌توان در مواقع بحران به هموطن خود متکی بود، در مقایسه با نتایج دو سال پیش به طور قابل توجهی افزایش یافته است. در میان یهودیان، این رقم از ۶۸٪ در سال ۲۰۲۲ به ۸۱٪ در سال جاری افزایش یافته است و در میان عرب ها، از ۳۹٪ به ۶۲٪ افزایش یافته است. در مقابل، درصد کسانی که معتقدند همیشه می‌توان در مواقع بحران به دولت متکی بود، در میان یهودیان از ۳۷٪ در سال ۲۰۲۲ به ۲۵.۵٪ در سال جاری کاهش یافته است. با این حال، در میان عرب ها، در خصوص اتکا به دولت افزایشی مشاهده می شود و از ۵۲٪ در سال ۲۰۲۲ به ۶۱٪ در سال ۲۰۲۴ رسیده است. از زمان آغاز جنگ در ۷ اکتبر، سازمان‌های جامعه مدنی در اسرائیل تأثیر عظیمی داشته‌اند. اما امسال، درصد قابل توجهی از پاسخ دهندگانی تنش اصلی در جامعه صهیونیست را بین راست و چپ سیاسی می‌دانند (۴۸٪) و پس از آن، تنش بین یهودیان و عرب ها (۳۱٪) و بین گروه‌های سکولار و مذهبی (۱۴٪) قرار دارند.

تجزیه و تحلیل جامعه یهودی بر اساس اردوگاه‌های سیاسی نشان می‌دهد که درصد بالاتری در جناح چپ نسبت به میانه روها و راستگراها معتقدند تنش اصلی بین راست و چپ است (چپ – ۶۴٪، میانه رو ۴۹.۵٪، راست ۵۳٪). در میان مردم عرب، بیش از نیمی از آنها (۵۵.۵٪) تنش بین یهودیان و عرب ها را قوی‌ترین تنش می دانند.

در میان یهودیان، در ماه مه ۲۰۲۴ در مقایسه با ژوئن ۲۰۲۳، میزان ترجیح به بقا در مناطق اشغالی در میان یهودیان کاهش یافته بود (از ۷۰٪ به ۶۴.۵٪) اما در اکتبر ۲۰۲۴، این رقم به ۷۰٪ بازگشت. در مقابل در میان عرب ها، از ۷۲٪ در ژوئن ۲۰۲۳ به ۷۷٪ در ماه مه ۲۰۲۴ این میزان افزایش داشت اما پس از ۷ اکتبر چنین باوری میان آنان به ۷۱٪ کاهش یافت.

بین ماه مه و اکتبر، میزان کسانی که معتقدند تقویت قدرت نظامی امنیت این رژیم در کوتاه‌مدت را تضمین می‌کند کاهشی (از ۴۰٪ به ۳۰٪) را نشان داد، در کسانی که فکر می‌کنند حل و فصل دیپلماتیک با کشورهای همسایه امنیت را بهتر تضمین می‌کند، افزایش یافته است (از ۱۹٪ به ۲۸٪). در بلندمدت، بیشتر پاسخ دهندگان ترکیبی از هر دو رویکرد را به عنوان بهترین تضمین برای امنیت این رژیم می‌دانستند (۳۸٪ در ماه مه و ۴۱٪ در ماه اکتبر). تجزیه و تحلیل نتایج بر اساس جناح های سیاسی (یهودیان) نشان می‌دهد که در جناح چپ، توافقات دیپلماتیک به عنوان بهترین تضمین برای امنیت این رژیم در کوتاه‌مدت و بلندمدت در نظر گرفته می‌شود. از نظر میانه روها، راه حل ترجیحی برای هر دو بازه زمانی، ترکیبی از تقویت قدرت نظامی و توافقات دیپلماتیک است. در جناح راست، تقویت قدرت نظامی در کوتاه‌مدت رتبه اول را دارد، در حالی که ترکیب قدرت نظامی و توافقات دیپلماتیک در بلندمدت ترجیح داده می‌شود.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on print

لینک کوتاه خبر:

https://fara.news/?p=15448

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

اخبارمرتبط

هیچ محتوایی موجود نیست

کاربران انقلابی فضای مجازی ذیل این هشتگ اقدام به احصا و برجسته سازی ویژگی‌های مطلوب عملکردی و شخصیتی شهید آیت الله رییسی پرداخته‌اند و خط الگودهی به نامزدهای انتخاباتی براساس منش این شهید را دنبال می‌کنند. مضمون پست‌های مرتبط با این هشتگ درصدد ترویج فرهنگ خدمت‌رسانی به مردم، اخلاق مداری انتخاباتی و پرهیز از سیاست‌زدگی در قبال رییس جمهوررآینده است