امروز: جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳

رصد اندیشکده های فرانیوز

رفع تحریم واتساپ در ایران، اما کاربران تغییری احساس نمی‌کنند

اردوان یوسفی، صاحب کافه در تهران، به لغو ممنوعیت واتساپ توجهی ندارد و همچنان به استفاده از VPN برای دسترسی به سایر اپلیکیشن‌های مسدودشده نیاز دارد. شورای عالی فضای مجازی ایران اخیراً محدودیت‌های واتساپ و گوگل پلی را لغو کرده، اما دیگر پلتفرم‌های محبوب مانند اینستاگرام و تلگرام همچنان ممنوع هستند. این تصمیم به‌عنوان تلاشی برای افزایش رضایت عمومی در شرایط سخت اقتصادی و اجتماعی کشور تفسیر می‌شود. در حالی که برخی معتقدند این اقدام می‌تواند نشانه‌ای از کاهش محدودیت‌ها باشد، بسیاری از ایرانیان همچنان با مشکلات جدی‌تری روبرو هستند که نیاز به حل فوری دارند.

اردوان یوسفی چنان به زندگی تحت محدودیت های گسترده اینترنت در ایران عادت کرده است که برای او، تصمیم اخیر برای لغو ممنوعیت سرویس پیام رسانی واتساپ عملا مورد توجه قرار نگرفت.

“وای واقعا حذف شده?” یوسفی، صاحب کافه از تهران پایتخت، از ممنوعیت دو ساله این اپلیکیشن مردمی گفت.

برای اطمینان، او سرویس رمزگذاری شبکه خصوصی مجازی خود (VPN) را خاموش کرد، که به کاربران اجازه می دهد مکان های خود را پنهان کنند و فایروال ها را دور بزنند و پیام ارسال کنند.

اما در حالی که سرویس های واتساپ و گوگل پلی در تصمیم گیری در اواخر هفته توسط شورای عالی فضای مجازی ایران بازسازی شده اند، بسیاری از سیستم عامل های دیگر همچنان ممنوع هستند.

“یوسفی گفت: “این تغییر زیادی نمی کند ، زیرا من هنوز به VPN برای اینستاگرام ، تلگرام و سایر سیستم عامل ها نیاز دارم.

این تصمیم شورای سایبری در حالی اتخاذ شد که ایرانیان با تورم بالا، کاهش ارزش پول، سال ها تحریم های بین المللی و اخیرا افزایش تنش با رقیب منطقه ای اسرائیل دست و پنجه نرم می کنند.

در هفتههای اخیر، زندگی روزمره با تعطیلی گسترده بانکها، ادارات دولتی و مدارس به دلیل کمبود انرژی که با موج سرما تشدید میشود، مختل شدهاست. آلودگی هوا نیز با فرارسیدن زمستان بدتر شدهاست.

امیر رشیدی، مدیر حقوق و امنیت دیجیتال در پلتفرم حمایت از گروه میایان مستقر در ایالات متحده، گفت که لغو ممنوعیت واتس اپ “با هدف ایجاد حداقل رضایت عمومی” در برابر این مشکلات بود.

به گفته رشیدی، واتساپ «در ایران کمتر محبوب است» نسبت به سایر برنامههای پیامرسانی مانند اینستاگرام و تلگرام که همچنان مسدود هستند.

فروشگاه برنامه آنلاین Google Play “یک پلت فرم برای مخالفت سیاسی نیست” و بنابراین مقامات ممنوعیت آن را نیز به عنوان “را لغو کرده اند “وی افزود: “تهدید قابل توجهی برای ثبات جمهوری اسلامی وجود ندارد.

مقامات ایرانی در پی اعتراضات سراسری که به مرگ مهسا امینی در سپتامبر ۲۰۲۲ منجر شد، چندین اپلیکیشن و سرویس آنلاین را مسدود کردند.

امینی، یک کرد ۲۲ ساله ایرانی، به اتهام نقض قوانین سختگیرانه جمهوری اسلامی دستگیر شده است، که زنان را مجبور می کند سر و گردن خود را در ملاء عام بپوشانند.

این محدودیت ها به شدت بر بسیاری از کسب و کارهای آنلاین که از سیستم عامل های آنلاین مانند اینستاگرام برای تبلیغ و فروش محصولات یا خدمات استفاده می کردند، تأثیر گذاشت.

ابراهیم رئیسی، رهبر فقید محافظه کار، رئیسجمهور ایران در آن زمان، برنامههای ممنوعه را به دامن زدن به ناآرامیها متهم کرد.

او گفت که خدمات آنلاین تنها در صورتی در ایران احیا خواهد شد که نماینده قانونی در کشور داشته باشند.

متا، غول فناوری آمریکایی که مالک فیسبوک، اینستاگرام و واتس اپ است، از راه اندازی دفاتری در ایران که تحت تحریم های آمریکا قرار گرفته است، خودداری کرده است.

فیس بوک، یوتیوب و X و توییتر قبلی آن از سال ۲۰۰۹ محدود شده است.

مسعود پژشکیان، رئیس جمهور وقت، که در ماه ژوئیه زمام امور را در دست گرفت، متعهد شدهاست که محدودیتهای اینترنتی را کاهش دهد، اما با مخالفت قانونگذاران در مجلس محافظه کار مواجه شدهاست.

برخی از آنها استدلال کرده اند که کاهش محدودیت ها می تواند به نفع دشمنان ایران باشد یا اصرار دارد که دسترسی به “ارزش ها و قوانین اسلامی” را رعایت کند”.

منتقدان مدت ها استدلال کرده اند که محدودیت ها مانع برقراری ارتباط و تجارت می شوند و ایرانیان را مجبور به استفاده از VPN های گران قیمت می کنند.

به گزارش خبرگزاری مهر، بیش از ۸۰ درصد ایرانیان به صورت آنلاین از VPN استفاده می کنند.

مهر همچنین از طرحی برای لغو برخی محدودیت ها در سیستم عامل هایی مانند یوتیوب و تلگرام خبر داده است که امکان دسترسی از طریق “پورتال های قابل کنترل” را می دهد”.

این گزارش هیچ جدول زمانی برای این اقدام ارائه نکرد که بهطور رسمی اعلام نشدهاست.

ستار هاشمی، وزیر ارتباطات، تصمیم به لغو ممنوعیت واتساپ را «اولین گام» به سوی آزادیهای گستردهتر اینترنت دانست.

امیر حیدری، یک توسعه دهنده نرم افزار ۲۶ ساله، گفت که “اکنون دسترسی به دوستان و خانواده ام بسیار ساده تر شده است.”

در حالی که حیدری انتظار تغییرات بیشتر را به زودی نداشت، او گفت که راه اندازی مجدد واتساپ «هنوز نشانه خوبی است»”.

برای الهه خجسته، مربی بدنسازی ۳۱ ساله اهل اهواز در جنوب غربی ایران، این تصمیم هیچ تفاوت واقعی نداشت.

“او گفت: “نگرانی های بسیار مهمتری وجود دارد که باید حل شود.

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on print

لینک کوتاه خبر:

https://fara.news/?p=15442

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

اخبارمرتبط

کاربران انقلابی فضای مجازی ذیل این هشتگ اقدام به احصا و برجسته سازی ویژگی‌های مطلوب عملکردی و شخصیتی شهید آیت الله رییسی پرداخته‌اند و خط الگودهی به نامزدهای انتخاباتی براساس منش این شهید را دنبال می‌کنند. مضمون پست‌های مرتبط با این هشتگ درصدد ترویج فرهنگ خدمت‌رسانی به مردم، اخلاق مداری انتخاباتی و پرهیز از سیاست‌زدگی در قبال رییس جمهوررآینده است