چهار داستان در روزنامههای جمعه به یک واقعیت نوظهور اشاره میکنند: رئیسجمهور منتخب دونالد ترامپ به عنوان یکی از مصممترین و فعالترین فرماندهان نیروهای مسلح در حال ظهور است، حتی در مقایسه با دوره اول ریاست جمهوریاش. بنابراین ارزش آن را دارد که “اثر ترامپ” جهانی را دنبال کنیم تا ببینیم او اهدافش را چگونه بیان میکند و جهان چگونه به آنها پاسخ میدهد.
این بخش اول از این رصدگر مربوط به چین، ایران، اوکراین و ناتو است. تغییرات مثبت در هر یک از این حوزهها مورد استقبال قرار میگیرد، چرا که همه آنها در مرکز مبارزه برای تعیین اصول و بازیگران شکلدهنده به آینده جهانی قرار دارند.
بیایید با چین شروع کنیم. ترامپ رهبر چین، شی جینپینگ را به مراسم تحلیف خود در ماه آینده دعوت کرده است، که این یک رویداد بیسابقه در احترام به یک رهبر رقیب است. کارولین لویت، سخنگوی مطبوعاتی جدید کاخ سفید، روز پنجشنبه به فاکس نیوز گفت که ترامپ به صورت شخصی با مخالفان و متحدان مانند دوران اول ریاست جمهوریاش تعامل خواهد داشت. او گفت: «او آماده است تا با هر کسی صحبت کند و همیشه منافع آمریکا را در اولویت قرار میدهد.»
در مورد ایران، وال استریت ژورنال گزارش میدهد که اعضای تیم انتقالی ترامپ گزینه حمله نظامی به سه مرکز اصلی هستهای این کشور را “به بررسی جدیتر” میگذارد. اسرائیل کمک کرده تا ایران به ضعیفترین نقطه در سه دهه اخیر برسد، با کاهش قدرت پراکسیهایش و ضعف در دفاع هواییاش. سقوط بشار اسد، رئیسجمهور سوریه در هفته گذشته هم تنها به مشکلات تهران افزوده است. یکی از مقامات ارشد آمریکا به من گفت که به دلیل این ضعف، خطر افزایش یافته که ایران ممکن است نتیجهگیری کند که نیاز به دستیابی به قابلیتهای تسلیحات هستهای برای بازگرداندن بخشی از اعتبار خود دارد، بنابراین بررسی تیم ترامپ منطقی به نظر میرسد.
در مورد اوکراین، ترامپ در جریان سفر اخیرش به فرانسه، جایی که با رئیسجمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی و رئیسجمهور فرانسه، امانوئل مکرون دیدار کرده بود، نشان داد که میخواهد اروپا در دفاع و حمایت از اوکراین وزن بیشتری داشته باشد. مقامات آشنا با جلسه روشن کردند که در حالی که او دوستدار اهداف عضویت اوکراین در ناتو نیست، اما میخواهد کشور از جنگ به خوبی مسلح و قوی خارج شود.
در این زمینه، شاید تعجبآور نباشد که مارک روته، دبیر کل ناتو، که اولین اروپایی بود که پس از انتخاب ترامپ به عنوان رئیسجمهور منتخب به مار-ا-لاگو آمد، میخواهد اروپاییها در اجلاس این ائتلاف در تابستان آینده در لاهه هزینههای دفاعی بیشتری صرف کنند. همانطور که فایننشال تایمز گزارش میدهد، مذاکرات محرمانهای که هفته گذشته با وزیران خارجه در بروکسل آغاز شد، به تعهد کوتاهمدت اعضا برای صرف ۲.۵ درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) برای دفاع مشغول است، با امکان هدف ۳ درصد تا سال ۲۰۳۰. روته نمیخواست درباره اعداد خاص صحبت کند، اما موافقت کرد که باید “بسیار بیشتر” از هدف فعلی ۲ درصد از GDP باشد که امسال بیست و سه عضو از سی و دو عضو این ائتلاف به آن خواهند رسید.
آنهایی که دوره اول ریاست جمهوری ترامپ را به یاد میآورند، به خاطر خواهند آورد که او توانایی خاصی در تصاحب چرخه خبری روزانه داشت. رئیسجمهوری کمتر یا هیچکسی چنین چیزی را مدتها قبل از آغاز به کارش انجام داده است. نقاط چرخش تأثیر رویکرد منحصر به فرد رئیسجمهور منتخب را در طول زمان پیگیری خواهد کرد. بدون تردید چین، ایران، اوکراین و ناتو مکانهای عالی برای شروع این کار هستند.