امروز: شنبه ۲۲ دی ۱۴۰۳

رصد اندیشکده های فرانیوز

تأثیر مرگ عبدالملک الحوثی بر حوثی‌ها و ایران

نویسندگان: امیلی میلیکن و کایتلین میلر هالینگزورث

در ۲۹ سپتامبر، شایعاتی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد مبنی بر اینکه یک هلیکوپتر حامل رهبران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (IRGC) و حوثی‌های مستقر در یمن در جنوب غربی ایران سقوط کرده است. این سقوط reportedly منجر به مرگ چندین عضو ارشد IRGC و رهبران حوثی، از جمله رئیس هماهنگی حوثی‌ها، محمد عبدالسلام، و فرمانده حوثی عبدالملک الحوثی شده‌است.

با این حال، تحلیل‌گران به سرعت این ادعاها را رد کردند و بیان داشتند که رسانه‌های دولتی ایران هیچ گزارشی که نشان‌دهنده صحت این شایعات باشد منتشر نکرده‌اند. الحوثی بعداً در یک ویدئو از خود به مناسبت سالگرد حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ ثابت کرد که زنده و سالم است. هرچند که الحوثی اکنون زنده است، مرگ وی در آینده نزدیک می‌تواند تأثیر بسزایی بر توان عملیاتی گروه بگذارد و خلائی رهبری در محور مقاومت ایران ایجاد کند.

خبرنامه این هفته در میانه شرق

پس از رسیدن به نقش فرماندهی نظامی حوثی‌ها در سال ۲۰۰۴ و مرگ برادرش حسین بدرالدین الحوثی، وی به چهره‌ای اساسی برای شورشیان تبدیل شده است. اهمیت وی در سال ۲۰۱۰ با جایگزینی به جای پدرش، بدرالدین الحوثی، به عنوان رهبر مذهبی و سیاسی گروه مورد تایید قرار گرفت. پس از به دست آوردن کنترل کامل سازمان، الحوثی موفق به تبدیل گروهی که قبلا به عنوان «شبه‌نظامیان نامتمرکز» شناخته می‌شد، به سازمانی نظامی که بخش بزرگی از خاک یمن را کنترل می‌کند و قادر به تهدید قدرت‌های منطقه‌ای و مختل کردن ترافیک دریایی در دریای سرخ، تنگه باب المندب، و خلیج عدن است، شد. از زمان آغاز حملات حوثی‌ها در سال گذشته، ترافیک از طریق کانال سوئز reportedly 66 درصد کاهش یافته است. با وجود این کاهش و شواهد کاهش نفوذ واشنگتن، شناورهای چینی به دلیل تجارت با ایران و حوثی‌ها، تردد خود را در این مسیرهای راهبردی افزایش داده‌اند.

الحوثی با بهره‌برداری از خلأ امنیتی باقی‌مانده از جانب ایالات متحده در منطقه، توانایی خود را به حامیانش در تهران با اجرای حملات بی‌سابقه به قلمرو اسرائیل و کشتیرانی بین‌المللی، در حین مقاومت در برابر حملات هوایی ایالات متحده، بریتانیا و اسرائیل، ثابت کرده است. در سپتامبر، حوثی‌ها موشکی بالستیک سطح به سطح که مسافتی بیش از ۱۲۰۰ مایل به تل‌آویو طی کرد، شلیک کردند و چندین ناوشکن نیروی دریایی ایالات متحده مورد «حمله پیچیده» موشک‌های کروز و وسیله‌های هوایی بدون سرنشین (UAVs) در دریای سرخ قرار گرفتند. این تلاش‌ها به طور قابل‌توجهی پروفایل بین‌المللی گروه را بالا برده و به آنها فرصتی برای چانه‌زنی قبل از مذاکرات صلح با عربستان سعودی داده و آنها را برای ایفای نقش مرکزی‌تر در استراتژی‌های انقلابی سپاه پاسداران در صحنه بین‌المللی قرار داده است.

نقش مهمی که الحوثی همچنان در یمن و شبکه متحدان و نیابتی‌های ایران ایفا می‌کند، می‌تواند او را به هدفی برای اسرائیل مبدل سازد، که این پیش‌فرض تقریباً مسلم است که با مرگ اخیر دبیر کل حزب‌الله حسن نصرالله و رهبر حماس یحیی سنوار، شدت یافته است.

اما صرف نظر از علت مستقیم مرگ الحوثی، مرگ او به معنی پایان سریع حوثی‌ها نخواهد بود: بلکه دوره‌ای از عدم قطعیت برای سازمان آغاز خواهد کرد که ممکن است آنها را مجبور کند تا تمرکز خود را از عملیات‌های خارج از مرزهای یمن به مسائل دیگر معطوف کنند. و اگر رهبر بعدی حوثی‌ها توانایی کمتری نسبت به پیشینیان خود داشته باشد، این ممکن است به از دست رفتن روحیه و حمایت از جانب جنگجویان حوثی، این به ویژه برای دو سوم جمعیت یمن که تحت کنترل گروه هستند، خسران محسوب شود. با جمعیتی تقریبی بیش از ۳۲ میلیون نفر و اکثریتی که نیازمند کمک‌های بشردوستانه هستند، توانایی برای اداره موفقیت‌آمیز مردم محلی همچنان شکننده است اما برای حفظ قدرت ضروری است.

از آنجا که کاریزما و رهبری کامل الحوثی در داخل گروه منجر به ظهور سریع حوثی‌ها در صحنه جهانی شده‌است، جایگزینی او چالش‌برانگیز خواهد بود. در حالی که برادر کوچکتر او عبدالخالق الحوثی به نظر می‌رسد منطقی‌ترین جانشین باشد، با این حال که او هم‌اکنون به عنوان معاون الحوثی عمل می‌کند و از زمان تصرف صنعا توسط گروه در سال ۲۰۱۴ بزرگترین تیپ نظامی حوثی‌ها را رهبری کرده است، هنوز به طور علنی به عنوان جانشین نام برده نشده است. این ابهام به این معناست که او می‌تواند مورد چالش دیگر اعضای خانواده، مانند پسرعموها علی حسین الحوثی و محمد علی عبدالکریم امیرالدین الحوثی یا برادر ناتنی ارشدتر یحیی بدرالدین الحوثی قرار گیرد.

اما اختلافات داخلی می‌تواند از خانواده الحوثی فراتر رود. در حالی که به ندرت به صورت عمومی در این باره بحث می‌شود، اختلافات درونی بین فرماندهان محلی حوثی و وفاداران از استانداری‌های شمالی مدتهاست که مسئله‌ای برای شورشیان بوده است. حتی با وجود اینکه ساختار رهبری حوثی‌ها به دلیل خاندان‌گرایی فامیل‌محور است، جناح بندی‌های درگیر ممکن است مرگ الحوثی را فرصتی برای ایجاد یک جناح رقیب یا سرنگونی جانشین او و احتمالاً تغییر رابطه گروه با ایران یا تمرکز عملیات‌هایشان ببینند. با اینکه به مدت یک دهه توسط ایران با اسلحه و اطلاعات حمایت شده است، رابطه بین صنعا و تهران پیچیده و به هیچ‌وجه به اندازه رابطه ایران با دیگر نیابت‌های منطقه‌ای‌اش در لبنان یا عراق پایدار نیست. از دست دادن فرمانده دست کم برای ایران، ضربه‌ای خواهد بود.

هوشیارانه از امنیت خود، الحوثی‌ها به خوبی می‌دانند که رهبرشان هدف اولویه برای دشمنانشان است. در سال ۲۰۰۹، چندین سال پیش از آنکه گروه کنترل صنعا را بدست آورد و محرک مداخله بین‌المللی شود، رسانه‌های یمنی به اشتباه گزارش دادند که الحوثی در یک حمله هوایی کشته شده است. از آن زمان، وی به صورت ناپیوسته زندگی می‌کند تا از ردیابی اجتناب کند، هرگز با رسانه‌ها ملاقات نمی‌کند و به ندرت در جمع حاضر می‌شود. ایران، نیز، از تهدید آگاه است، با گزارش‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی، چندی پس از مرگ نصرالله ادعا کردند که الحوثی در کنار رهبر معظم انقلاب آیت‌الله علی خامنه‌ای، به مکان‌های امن منتقل شده‌اند تا از حملات اسرائیل جلوگیری شود.

با شناخت این موضوع که عملیات اطلاعاتی اخیر و برجسته اسرائیل، مانند حملات به ارتباطات در لبنان و ترور رهبر حماس اسماعیل هنیه در خاک ایران، در میان آنها ترس برانگیخته است، مرگ الحوثی تنها در کوتاه‌مدت فعالیت‌های سوئی گروه را متوقف خواهد کرد. راه‌حل‌های بلندمدت مانند جلوگیری از تامین مجدد تجهیزات نظامی و تسلیحاتی از سوی ایران و تجهیز دولت به رسمیت شناخته‌شده بین‌المللی برای حل بحران حوثی‌ها در منطقه و فراتر از آن الزامی است.

امیلی میلیکن، معاون مدیر ابتکار N7 شورای آتلانتیک است.

کایتلین میلر هالینگزورث، معاون رئیس و وکیل کل گروه فوزی میلر است.

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on print

لینک کوتاه خبر:

https://fara.news/?p=14526

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

اخبارمرتبط

کاربران انقلابی فضای مجازی ذیل این هشتگ اقدام به احصا و برجسته سازی ویژگی‌های مطلوب عملکردی و شخصیتی شهید آیت الله رییسی پرداخته‌اند و خط الگودهی به نامزدهای انتخاباتی براساس منش این شهید را دنبال می‌کنند. مضمون پست‌های مرتبط با این هشتگ درصدد ترویج فرهنگ خدمت‌رسانی به مردم، اخلاق مداری انتخاباتی و پرهیز از سیاست‌زدگی در قبال رییس جمهوررآینده است