نوشته نیکلاس کارل
پروژه تهدیدات بحرانی
۲۶ اکتبر ۲۰۲۴
اسرائیل شب گذشته چندین حمله به حدود ۲۰ منطقه در ایران انجام داد و از حدود ۱۰۰ هواپیمای با سرنشین و بدون سرنشین استفاده کرد. اهداف اسرائیلی شامل داراییهای حساس دفاع هوایی و تأسیساتی که با برنامههای پهپادی و موشکی ایران مرتبط هستند، بودند.
حملات اسرائیلی به تأسیسات تولید پهپاد و موشک ایران حائز اهمیت است، زیرا ایران به شدت به این سیستمها در جنگ منطقهای خود علیه اسرائیل متکی بوده و این سلاحها را به روسیه، حزبالله و حوثیها ارسال میکند.
ما این صفحه را بهروزرسانی خواهیم کرد تا هنگامی که اطلاعات بیشتری درباره حملات اسرائیل در دسترس قرار گیرد.
۱. مجتمع نظامی پارچین
نیروهای دفاعی اسرائیل مجتمع نظامی پارچین، در شرق تهران، را هدف قرار دادند که یکی از بزرگترین و حساسترین سایتهای صنعتی دفاعی ایران است. ایران از این سایت برای توسعه و تولید مواد منفجره و مهمات پیشرفته، از جمله پهپادها و موشکها استفاده کرده است.
مجتمع پارچین همچنین نقش کلیدی در برنامه سلاحهای هستهای ایران بازی کرده است. رژیم بهطور تاریخی از این سایت برای آزمایشهای مواد منفجره برای توسعه سلاحهای هستهای استفاده کرده است. بازرسان بینالمللی در سال ۲۰۱۵ در این سایت ردپای اورانیوم پیدا کردند، که نشاندهنده حضور مقدار بیشتری از اورانیوم در یک زمان بود، اگرچه ایران انکار کرد که این تأسیسات با برنامه هستهای مرتبط است.
ایران نقش مجتمع پارچین در برنامه سلاحهای هستهای را در طول سالها پنهان کرده است، همانطور که سازمانهای بینالمللی درباره فعالیتهای ایرانی در آنجا سؤال کردند. رژیم بخشهای مختلفی از تأسیسات را که با آزمایش مواد منفجره برای سلاحهای هستهای مرتبط بوده، تخریب،بازسازی و آسفالتکاری کرده است. این تغییرات باعث شده که بازرسان بینالمللی به سختی بتوانند نمونههای محیطی قابل اعتمادی به دست آورند. این همچنین به این معنا است که احتمالاً حملات نیروی دفاعی اسرائیل به تأسیساتی که بازرسان نگران آن بودند، نبوده است زیرا ایران آنها را تخریب کرده است.
تصاویر ماهوارهای اخیر از @planet نشانگر تخریب شدید ساختمانها در مجتمع پارچین است. این نقشه شامل تصاویر قدیمیتر از سایت و خوشهای از ساختمانها را که بعداً نیروی دفاعی اسرائیل هدف قرار داد، نشان میدهد. تصاویر جدیدتر مبهم است و مشاهده ساختمانهای منفرد را دشوار میسازد، اما ما تصاویری واضحتر را هنگامی که در دسترس قرار گیرند، منتشر خواهیم کرد.
ضربات نیروهای دفاعی اسرائیل به تجهیزات پیشرفتهای هدف گرفت که برای تولید سوخت جامد برای موشکهای بالستیک برد بلند استفاده میشود. ایران این تجهیزات را از چین دریافت میکند و احتمالاً ماهها، یا حتی تا یک سال، زمان برای جایگزینی آن نیاز خواهد داشت. از دست دادن این تجهیزات، توانایی ایران را برای تجدید موجودی موشکهای پیشرفتهای که قادر به رسیدن به اسرائیل هستند، مختل خواهد کرد.
۲. مجتمع نظامی خجیر
نیروهای دفاعی اسرائیل همچنین مجتمع نظامی خجیر را هدف قرار دادند، که با تاسیسات پارچین مرتبط است و در تولید موشکهای سوخت مایع و جامد برای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران (IRGC) دخیل است. سایت خجیر به شرکتهای دفاعی دولتی متعددی از جمله گروه صنایع شهید همت (SHIG) مرتبط است.
بر اساس گفتههای آمریکا، SHIG یکی از “مهمترین نهادهای مسئول توسعه و تولید موشکهای بالستیک” ایران است. SHIG به دلیل نقشش در برنامههای هستهای و موشکی ایران، تحت تحریمهای ایالات متحده، اتحادیه اروپا و سازمان ملل قرار گرفته است.
ایران در اوت ۲۰۲۳ شروع به ساخت ساختمانهای جدید در مجتمع خجیر کرد تا از تولید موشک حمایت کند. بسیاری از این ساختمانها با تپههای خاکی بزرگ احاطه شدهاند، که نشاندهنده حضور مواد بسیار قابل اشتعال در نزدیکی آنها است. رویترز گزارش داد که گسترش مجتمع خجیر ظرفیت ایران را برای ارسال سلاح به روسیه، حزبالله و حوثیها افزایش خواهد داد.
حملات نیروهای دفاعی اسرائیل به ایران، چندین سایت دفاع هوایی، از جمله یک سایت S-300 در نزدیکی اسلامشهر در جنوب غربی تهران را هدف قرار داد. تیپ پدافند هوایی امیرالمؤمنین مدیریت تجهیزات S-300 در این سایت را برعهده دارد. این تیپ بخشی از ارتش (آرتش) است که نیروی نظامی متعارف ایران میباشد. رسانههای دولتی ایران تأیید کردهاند که حداقل چهار افسر پدافند هوایی آرتش در این حملات هوایی کشته شدهاند که برخی از آنها ممکن است در همین سایت بوده باشند. هنوز مشخص نیست که کدام بخش از سیستم S-300 مورد حمله قرار گرفته است. [vii]
S-300 یک سیستم روسی است که در سال ۲۰۱۶ به ایران تحویل داده شد. این سیستم پیشرفتهترین سیستم دفاع هوایی است که ایران در اختیار دارد و ورود آن به ایران نگرانیهایی درباره توانایی آمریکا و/یا اسرائیل برای هدفگیری آسان اهداف در ایران ایجاد کرد. از سوی دیگر، نیروهای اوکراینی به صورت منظم بخشهایی از سیستمهای S-300 را منهدم کردهاند و حمله اخیر نیروهای دفاعی اسرائیل به نظر میرسد که همچنان آسیبپذیری این سیستم در برابر حملات هدفمند پیچیده را نشان میدهد. [viii]
[i] لینک
[ii] لینک
[iii] لینک
[iv] لینک
[v] لینک
[vi] لینک
[vii] لینک
[viii] لینک