امروز: جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳

رصد اندیشکده های فرانیوز

کاندولیزا رایس: “آیا می خواهید روسیه و چین محیط بین المللی را شکل دهند؟”

هر کس در ژانویه وارد کاخ سفید شود، باید بداند که اکنون ایالات متحده چاره‌ای جز درگیر شدن در جهان و تلاش برای شکل دادن به محیط بین‌المللی ندارد، کانـُدولیزا رایس، وزیر امور خارجه اسبق ایالات متحده، روز سه‌شنبه در یک رویداد با عنوان آتلانتیک کانسیل فرانت پیج در همایش افتتاحیه تالار جهانی آینده گفت.

“قدرت‌های بزرگ به کار خود مشغول نمی‌مانند. بنابراین، سوال اصلی این است: آیا می‌خواهید روسیه و چین محیط بین‌المللی را شکل دهند؟ یا ما می‌خواهیم به همراه متحدان خود آن را شکل دهیم؟”

بحث رایس با فردریک کِمپه، رئیس و مدیر عامل آتلانتیک کانسیل، شامل موضوعات مهم جهانی از جنگ روسیه در اوکراین و تحرکات چین در هند و اقیانوس آرام تا آینده هوش مصنوعی و اهمیت انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده در نوامبر است.

چهار سوار دوباره سوار می‌شوند

“این دوران پیچیده و خطرناکی است. و من فقط امیدوارم که ما در ایالات متحده آن را به این شکل درک کنیم و دچار فریب نشویم که می‌توانیم به سادگی دنیا را به حال خود بگذاریم.” رایس بر اساس مقاله اخیر خود در “فورین افرز” توضیح داد که او خطرات انزواگرایی ایالات متحده را چگونه می‌بیند. او تمایل به جدایی از جهان را به عنوان یکی از “چهار سوار آپوکالیپس” همراه با پوپولیسم، ناسیونالیسم و حمایت‌گرایی توصیف می‌کند. او توضیح داد که این چهار به نظر می‌رسد دوباره سوار شده‌اند.

اما تاریخ پیامدهای خطرناک این تمایلات را وقتی که آزادانه اعمال می‌شوند، نشان داده است. “هر بار که ما تلاش کرده‌ایم که عقب‌نشینی کنیم، بهای آن را پرداخته‌ایم”، او با اشاره به تردید‌های اولیه ایالات متحده در جنگ جهانی اول و دوم مثال زد.

به هم کوبیدن آنها

یکی از دلایلی که لحظه کنونی این‌چنین خطرناک است، برقراری مجدد تضاد میان قدرت‌های بزرگ است. ما در دوره‌ای هستیم که تضاد با روسیه، چین و ایران “واقعاً در محتوای خود سرزمینی است”، این قدرت‌ها مکرراً به دنبال گسترش مرزهای خود هستند. علاوه بر این، این قدرت‌ها با هم همکاری می‌کنند. “آنها در حال هماهنگی هستند زیرا یک چیز مشترک دارند”، رایس گفت. “آنها می‌خواهند قدرت آمریکا از این مناطق بیروند، و نوعی نظام بین‌المللی متفاوت می‌خواهند.”

این هماهنگی البته محدودیت‌های خود را دارد، اما رایس اشاره کرد که قدرت‌های محور در جنگ جهانی دوم “براستی دوستانه نبودند” و با این‌حال “مشکلات زیادی ایجاد کردند.”

در حالی که برخی سیاستمداران و مفسران ایالات متحده سعی در جداسازی این محور در حال ظهور استبدادی دارند، رایس برعکس آن را پیشنهاد می‌کند. “من معتقدم که آن‌ها را به هم نزدیک‌تر کنید. وادارشان کنید با پیامدهای این واقعیت که واقعاً اینقدر نقاط مشترک ندارند، روبه‌رو شوند.”

نگاه رو در رو با رئیس‌جمهور دو سرعته روسیه

“ولادیمیر پوتین دو نوع سرعت دارد”، رایس درباره رئیس‌جمهور روسیه گفت. یکی تلاش برای تحقیر و دیگری تلاش برای تهدید است. “به نوعی بامزه، ما رابطه‌ای نسبتاً خوب داشتیم چون او می‌دانست که من یک روس‌شناس هستم”، و بنابراین به مسکو توجه مناسبی می‌داد. اما در پوتین او یک حس از “ناامنی درباره جایگاه روسیه در جهان” را شناسایی کرد که برخی از روش حکومتش را توضیح می‌دهد.

پوتین یک بار به رایس گفت که روسیه تنها زمانی بزرگ بوده که با مردان بزرگ مانند الکساندر دوم و پتر کبیر اداره می‌شده است. این به او نشان داد که رئیس‌جمهور روسیه خود را در “نوعی حالت پیامبرانه” تصور می‌کند. او یک ناسیونالیست است و می‌خواهد امپراتوری روسیه را باز بسازد. و نمی‌توانید یک امپراتوری روسیه داشته باشید اگر یک اوکراین مستقل وجود داشته باشد.

به زودی، واشنگتن و کیف باید به این فکر کنند که “اوکراینی مرفه، امن و متحد” چیست. بخشی از این، تصمیم‌گیری در مورد اینکه ضمانت امنیتی ایالات متحده به اوکراین دقیقاً شامل چه چیزهایی خواهد بود. “من به خیلی از کشورهایی فکر می‌کنم که ما آن‌ها را تأمین کرده‌ایم، حتی اگر تمامیت ارضی کامل نداشته باشند”، او به آلمان غربی در دوران جنگ سرد و کره جنوبی امروز اشاره کرد.

مشکل، پکن است

“منطقه هند و اقیانوس آرام به‌خاطر سیاست‌های چین، نه سیاست‌های آمریکا، خطرناک‌تر است”، رایس گفت. و یک نفر را مقصر می‌داند: رهبر چین، شی جین‌پینگ که “طبیعت تعامل چین با جهان” را تغییر داده، انتخاب کرده که کنترل سیاسی را افزایش دهد و آزادی‌سازی‌های اقتصادی بیشتری را نادیده بگیرد.

اثرات پسین تصمیم شی باعث آسیب به همه چیز از توسعه فناوری و زنجیره تأمین تا امنیت دریایی شده، رایس گفت. به هر کسی که می‌پرسد چگونه می‌توان روابط ایالات متحده و چین را بهبود بخشید، او این جواب واضح را می‌دهد: “این باید از پکن آغاز شود.”

ما دیدیم که مستبدان در طول کووید چه می‌کنند

رایس که در سیلیکون ولی زندگی می‌کند و ریاست موسسه هوور در دانشگاه استنفورد را دارد، خود را “خوش‌بین فناورانه” توصیف می‌کند، اما او نیز اذعان دارد که هوش مصنوعی و دیگر فناوری‌های جدید هم خطر و هم فرصت به همراه دارند.

“من کاملاً آگاهم که انسان‌ها در کسب دانش فناوری بهتر از حکمت فناوری بوده‌اند. ما نیاز داریم که بفهمیم چگونه می‌توانیم وعده این فناوری‌ها را ترویج کنیم در حالی که به جایی که ممکن است اشتباه برود، آگاه بمانیم.”

دارای ویژگی‌های دوگانه فناوری‌های جدید آن را حتی مهم‌تر می‌کند که ایالات متحده با متحدان و شرکای خود همکاری کند، او توضیح داد. کشورهای آزاد و باز باید هم مسابقه فناوری جهانی را ببرند و هم هر گونه خطرات احتمالی را به‌شفافیت ارزیابی کنند.

رایس گفت، جایگزین این است که مزیت به کشور‌های بسته مانند چین واگذار شود. “ما دیدیم که مستبدان در طول کووید چه می‌کنند. آنها حقایق را پنهان می‌کنند. آنها به سوالات پاسخ نمی‌دهند، بنابراین بیایید مطمئن شویم که ما این مسابقه را می‌بریم.”

 

نویسنده: John Cookson: جان کوکسن سردبیر نئواطلانتیست در آتلانتیک کانسیل است.

 

اندیشکده :Atlantic Council

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on print

لینک کوتاه خبر:

https://fara.news/?p=14010

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

اخبارمرتبط

کاربران انقلابی فضای مجازی ذیل این هشتگ اقدام به احصا و برجسته سازی ویژگی‌های مطلوب عملکردی و شخصیتی شهید آیت الله رییسی پرداخته‌اند و خط الگودهی به نامزدهای انتخاباتی براساس منش این شهید را دنبال می‌کنند. مضمون پست‌های مرتبط با این هشتگ درصدد ترویج فرهنگ خدمت‌رسانی به مردم، اخلاق مداری انتخاباتی و پرهیز از سیاست‌زدگی در قبال رییس جمهوررآینده است