مشاوران ارشد تیم انتقالی رئیسجمهور منتخب ترامپ در حال بررسی احتمال حملات نظامی به برنامه هستهای ایران هستند، بر اساس گزارشی جدید در وال استریت ژورنال.
گرچه مربوطه مباحثات در مراحل اولیه هستند، این ژورنال گزارش میدهد که متحدان و مشاوران ترامپ بر این باورند که وضعیت ضعیف ایران، با خروج متحد آن سوریه و تضعیف شدید شریکان حماس و حزبالله توسط اسرائیل، فرصتی نادر برای مقابله با توسعه هستهای ایران ارائه میدهد.
این تحول در پی اظهارات قاطع قبلی درباره ایران از سوی ترامپ و برخی از گزینههای کاخ سفید، از جمله اظهارات اخیر مایک والتز، مشاور امنیت ملی منتخب، صورت گرفته است که گفته است دولت آینده ترامپ سیاست “فشار حداکثری” علیه ایران را دنبال خواهد کرد.
والتز اظهار داشت: “ما باید وجوه مالی آنها را محدود کنیم. ما باید نفت آنها را محدود کنیم. باید دوباره به فشار حداکثری، که تحت اولین دولت ترامپ موفق بود، برگردیم.”
در مسیر انتخاباتی در سپتامبر گذشته، ترامپ گفته بود که او به ترساندن “انهدام کامل” ایران اگر یک نامزد ریاستجمهوری با تهدیدی از تهران یا کشور تهدیدکننده دیگری مواجه شود، خواهد پرداخت. (مقامات اطلاعاتی آمریکایی ترامپ را از تهدیدات احتمالی ایران برای ترور او آگاه کرده بودند).
وقتی در یک مصاحبه با مجله تایم این هفته، درباره احتمال رفتن به جنگ با ایران سؤال شد، ترامپ گفت: “هر چیزی ممکن است. این یک وضعیت بسیار ناپایدار است.”
برخی مسئولان و همکاران جدید ترامپ ممکن است باور داشته باشند که حمله به ایران میتواند چشمانداز هستهای آن را مهار کند. اما کارشناسان خلع سلاح میگویند که حمله به ایران به احتمال زیاد آن را تقویت میکند، و احتمالاً بیشتر انگیزهاش برای توسعه تسلیحات هستهای به دنبال یک حمله نظامی افزایش مییابد.
مقامات ایرانی بارها علاقه به دستیابی به سلاحهای هستهای را تکذیب کردهاند. به طور مثال، وزیر خارجه پیشین ایران، کمال خرازی، درباره حملات احتمالی اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران گفته است: “ما تصمیمی برای ساخت بمب هستهای نداریم، اما اگر ایران تهدید شود، مجبور خواهیم شد تا دکترین هستهای خود را تغییر دهیم.” و جواد ظریف، معاون رئیسجمهور ایران در امور راهبردی، اخیراً در Foreign Affairs نوشت که رئیسجمهور جدید ایران، مسعود پزشکین، “آماده است که تنشها با ایالات متحده را مدیریت کند.”
از یک سو، سیاست ترامپ در قبال ایران همچنان قابل تغییر است زیرا مواضع اداری تثبیت میشود و بحثها با بازیگران منطقهای صورت میگیرد. در همین حال، برخی از مشاوران ارشد ترامپ تمایلی به احتیاط نشان دادهاند. در اکتبر گذشته، جی. دی. ونس، که اکنون معاون رئیسجمهور منتخب است، گفت: “ما بسیار علاقهمندیم که به جنگ با ایران نرویم… اینجاست که دیپلماسی هوشمند واقعاً اهمیت دارد.” و ایلان ماسک، یکی از مشاوران نزدیک ترامپ، نیز به گزارشها، ماه گذشته با دیپلماتهای ایرانی در سازمان ملل دیدار کرده است، به نظر برای کاهش تنشها.
اما بسیاری از تندروهای واشنگتن فرصتی احساس کرده و در حال فشار بر دولت جدید ترامپ برای اتخاذ مواضع سختگیرانه هستند. سناتور تد کروز اخیراً گفته است: “من به مدت طولانی آماده بودهام که به طور صریح برای تغییر رژیم در ایران فراخوان دهم.”
دیگران امیدوارند که ترامپ به غرایز خود برای اجتناب از درگیری بیشتر ارتش ایالات متحده در جنگهای جدید، به ویژه در خاورمیانه و به صورت خاص با ایران، پایبند بماند. “با وجود آشفتگیهای دوره اول خود، ترامپ میگوید هنوز هم میخواهد به توافق برسد”، رئیس NIAC، جمال عبدی، در RS اخیراً اشاره کرد و افزود که “غریزه ترامپ برای مذاکره احتمالاً در نهایت با بالابردن مشاوران جنگطلب او که به مذاکرات اعتقادی ندارند، برخورد خواهد کرد.”
از خوانندگان و حامیان خود، تشکر میکنیم. سایت Responsible Statecraft سال فوقالعادهای داشته است. تجدید نظر کاملی که در سایت انجام شد، تا حدودی به لطف کمکهای سخاوتمندانه به RS، همراه با نوشتارهای فوقالعاده توسط کارکنان و نویسندگان خارجی، به افزایش ۱۳۳% بازدیدهای ماهانه ما کمک کرده است! در ادامه ارائه تحلیلهای مستقل و دقیق در مورد درگیریهای بزرگ در اوکراین و خاورمیانه، و تلاطم سیاستهای واشنگتن، RS به مقصدی برای خوانندگانی تبدیل شده است که به دنبال جایگزینها و تغییرات در بحث سیاست خارجی هستند.
ما امیدواریم که به لحاظ مالی به RS کمک کنید تا در سال آینده با پایان دادن به سال، در تأمین راههای جدید برای گسترش پوشش و دسترسی خود برنامهریزی کنیم. از تعطیلات خود لذت ببرید و به سوی سالی پویا پیش رو باشید!
استاورولا پبست
استاورولا پبست یک خبرنگار برای Responsible Statecraft است.
دیدگاههای ابراز شده توسط نویسندگان در Responsible Statecraft الزاماً منعکسکننده دیدگاههای مؤسسه کوینسی یا وابستگان آن نیستند.