▫️اخیراً «بنیاد دفاع از دموکراسی ها» به بررسی پیشرفتهای هستهای ایران از سال ۲۰۱۹ میلادی به بعد پرداخته است. در همین رابطه چنین استدلال شده است که تهران در این مدت بهموازات کاهش فشار ایالاتمتحده بهویژه پس از انتخاب «جو بایدن» و تمایل به بازگشت به «برجام»، گامهای بزرگی در زمینه فعالیتهای هستهای برداشته است و این اقدامات، دانش هستهای غیرقابلبازگشتی را در زمینه تولید سلاحهای اتمی برای ایران فراهم میکند.
▪️علاوه بر این باید توجه داشته باشیم که تهران در طول سالهای اخیر دسترسی و نظارت سازمان بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) را تا حدود زیادی کاهش داده است که این اقدام منجر به کاهش تدریجی نظارت بر برنامه هستهای ایران شده است.
▫️نکته مهمی که دراینبین وجود دارد آن است که در حال حاضر ایران به دنبال رسیدن به آستانه هستهای شدن است؛ وضعیتی که بهنوبه خود موجب میشود تا دیگر کشورها قادر یا حاضر نباشند از تولید سلاح اتمی توسط ایران ممانعت به عملآورند.
▪️این بنیاد در جهت اثبات ادعاهای خود به بررسی مهمترین تحولات سیاسی و فنی این حوزه از دوران ریاست جمهوری ترامپ تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی پرداخته است که در ادامه مورداشاره قرار گرفته است:
📌تحولات سیاسی
🔻مه ۲۰۱۸ میلادی: ایالاتمتحده از برجام خارج شد؛
🔻مه ۲۰۱۹ میلادی: تهران برنامه زمانبندی شدهای را برای نقض تدریجی برجام اعلام کرد؛
🔻ژانویه ۲۰۲۰ میلادی: قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حمله پهپادی ایالاتمتحده به شهادت رسید؛
🔻نوامبر ۲۰۲۰ میلادی: «جو بایدن» با وعده بازگشت به برجام بهعنوان رئیسجمهور انتخاب شد؛
🔻دسامبر ۲۰۲۰ میلادی: شورای نگهبان قانون جدیدی که خواستار توسعه فعالیتهای هستهای شده بود را تأثید کرد؛
🔻ژانویه ۲۰۲۱ میلادی: مراسم تحلیف بایدن برگزار شد؛
🔻فوریه ۲۰۲۱ میلادی: بایدن لغو فوری تحریمهای سازمان ملل متحد علیه ایران که توسط ترامپ در راستای اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ برجام وضع شده بود را درخواست کرد.