امروز: شنبه ۲۲ دی ۱۴۰۳

رصد اندیشکده های فرانیوز

پیشنهاد آتش‌بس جدید مصر بسیار دیر و ناکافی است

نویسنده: شهیره امین

همچنان که مصر با پیامدهای جنگ اسرائیل و حماس که بیش از یک سال است در مرز شمال شرقی خود در جریان است، دست و پنجه نرم می‌کند، رئیس‌جمهور عبدالفتاح السیسی پیشنهاد یک آتش‌بس دو روزه بین اسرائیل و حماس را ارائه کرده است که قاهره امیدوار است سرانجام به یک آتش‌بس گسترده‌تر و دائمی منجر شود.

السیسی در ۲۷ اکتبر در یک کنفرانس مطبوعاتی با رئیس‌جمهور الجزایر، عبدالمجید تبون، اعلام کرد که این آتش‌بس پیشنهادی آزادی چهار گروگان نگه‌داشته شده توسط حماس در نوار غزه را در ازای برخی زندانیان فلسطینی در زندان‌های اسرائیل می‌بیند. او همچنین اشاره کرد که این آتش‌بس۱۵۸۰پیشنهاد آتش‌بس جدید مصر خیلی کم و دیرهنگام است
نوشته شهیرا امین

همچنان که مصر از تأثیرات جنگ اسرائیل و حماس که بیش از یک سال است در مرز شمال‌شرقی‌اش ادامه دارد، رنج می‌برد، رئیس‌جمهور عبدالفتاح السیسی یک آتش‌بس دو روزه جدید بین اسرائیل و حماس را پیشنهاد داده که قاهره امیدوار است در نهایت به یک توافق آتش‌بس گسترده و دائمی منجر شود.

افزایش تنش‌ها بین مصر و اسرائیل

اعلام این ابتکار آتش‌بس در جریان کنفرانس خبری مشترک با همتای الجزایری خود، عبدالمجید تبون در ۲۷ اکتبر انجام شد. سیسی گفت که این آتش‌بس پیشنهادی شامل آزادی چهار گروگان حماس در نوار غزه در ازای آزادی برخی زندانیان فلسطینی در زندان‌های اسرائیل خواهد بود. وی همچنین تصریح کرد که این آتش‌بس موقت امکان ارسال کمک‌های بشردوستانه مورد نیاز به غزه را فراهم خواهد کرد.

این اولین باری بود که از آغاز جنگ در ۸ اکتبر ۲۰۲۳، رئیس‌جمهور مصر به‌طور علنی یک طرح آتش‌بس را پیشنهاد کرده بود. مصر در کنار قطر و ایالات متحده، نقش مهمی به عنوان واسطه بین اسرائیل و حماس داشته است، اما تمام تلاش‌های میانجی‌گری تاکنون نتوانسته‌اند بن‌بست مذاکرات را بشکنند. سیسی گفت که طرح پیشنهادی او برای “پیشبرد وضعیت” است و اضافه کرد که مذاکرات بین اسرائیل و حماس برای یک آتش‌بس دائمی پس از برقراری این آتش‌بس موقت از سر گرفته خواهد شد.

چند ساعت پس از اعلام طرح آتش‌بس سیسی، نخست‌وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، این پیشنهاد را به‌عنوان “غیرموجود” رد کرد. طی دیداری با اعضای حزب لیکود در ۲۸ اکتبر، نتانیاهو حدس زد که حماس ممکن است این توافق آتش‌بس را بپذیرد زیرا به گروه مسلح زمانی برای خروج از تونل‌ها و فرصتی برای آرامش می‌دهد. وی افزود اگر طرح مصر برای آزادی چهار گروگان اسرائیلی واقعی باشد، او فوراً آن را می‌پذیرفت.

تحلیل سامیر فارغ

سمیر فارغ، یک استراتژیست ارشد و عضو هیئت امنیت و مشورتی مصر، به من گفت که نتانیاهو پیشنهاد مصری را به دلیل حمایت از یک آتش‌بس کوتاه که فقط چهار گروگان باقی‌مانده را آزاد می‌کند، رد کرده است.

“نخست‌وزیر اسرائیل اعتقاد دارد که با نابودی رهبران ارشد حماس و حزب‌الله در روزهای اخیر دستاوردهای بزرگی کسب کرده است. معامله آتش‌بس که او در حال حاضر بپذیرد باید شامل آزادی تمام گروگان‌های باقی‌مانده باشد”، فارغ توضیح داد. “فشار در داخل بر نتانیاهو انباشته شده است؛ صبر مردم اسرائیل و به‌ویژه خانواده‌های گروگان‌های حماس در این مرحله در حال تمام شدن است.”

روابط متشنج مصر و اسرائیل

با این‌حال، رد پیشنهاد مصری توسط نتانیاهو در زمانی رخ می‌دهد که روابط بین مصر و اسرائیل در وضعیت بحرانی قرار دارد. تنش بین قاهره و اورشلیم در سال ۲۰۲۳ اوج گرفت، پس از آنکه اسرائیل کنترل راهروی استراتژیک فیلادلفی که در طول مرز غزه در سمت مصری قرار دارد، را به‌دست گرفت. این راهرو اولیه به‌عنوان منطقه حائل بین غزه و مصر برای جلوگیری از قاچاق کالا و اسلحه به غزه ایجاد شده بود. طبق معاهده صلح ۱۹۷۹ که بین مصر و اسرائیل امضا شده بود، این راهروی چهارده کیلومتری تحت کنترل اسرائیل بود. در سال ۲۰۰۵، زمانی که اسرائیل از غزه به‌طور یکجانبه خارج شد، توافقی بین دو کشور صورت گرفت که به مصر اجازه می‌داد تا نوار باریک زمین را در سمت مرزی خود تأمین کند. طبق توافق فیلادلفی ۲۰۰۵، مصر مجاز به ابلاغ یک گروه کوچک از ۷۵۰ نگهبان مرزی در سمت خود از منطقه حائل بود.

تصرف دوباره راهرو فیلادلفی توسط اسرائیل در ماه مه، رهبری مصری را خشمگین کرد که قبلاً هشدار داده بود که این راهرو “خط قرمز” است. قاهره نگران است که حملات اسرائیلی به رفح در جنوب نوار غزه، ممکن است پناهندگان فلسطینی را مجبور به عبور به صحرای سینا برای فرار از خشونت کند. صلاح جمعه، معاون سردبیر ایستگاه رادیویی دولتی الشرق الاوسط به من گفت که او حدس می‌زند هدف واقعی پشت تصرف دوباره راهرو فیلادلفی توسط اسرائیل، اجازه جریان عظیمی از پناهندگان فلسطینی به مصر است، با وجود هشدارهای مکرر سیسی که او به‌طور قاطعانه انتقال اجباری فلسطینیان به مصر را رد می‌کند.

تلاش‌های ادامه‌دار مصر برای پایان دادن به جنگ

آخرین طرح آتش‌بس سیسی اولین تلاش قاهره برای پایان دادن به جنگی نیست که بیش از ۴۳,۰۰۰ نفر را در نوار غزه به کام مرگ کشانده است. در دسامبر ۲۰۲۳، حماس یک پیشنهاد مصری را رد کرد که طبق آن گروه اسلامی قدرت در نوار غزه را در ازای آتش‌بس دائمی واگذار می‌کرد. در ۶ مه، طرح دیگری از آتش‌بس مصری که پیشنهاد آرام‌سازی مرحله‌ای که به تدریج به یک آتش‌بس دائمی می‌انجامید و توسط اسرائیل نیز تأیید شده بود، دوباره شکست خورد. این اتفاق پس از آن افتاد که میانجی‌گران قطری و آمریکایی کشف کردند که مقامات امنیتی مصری ظاهراً شرایط توافقی که اسرائیل با آن موافقت کرده بود را قبل از ارائه به حماس، تغییر داده بودند.

علی‌رغم این آشکارسازی که باعث شرمساری رهبری مصری شد، به نظر می‌رسد قاهره مصمم است که تلاش‌های میانجی‌گری خود را برای پایان‌دادن به خشونت ادامه دهد. از یک طرف، مصر می‌خواهد نقش سنتی خود به‌عنوان میانجی اصلی بین اسرائیل و حماس را بازیابد. همچنین اسرائیل تمرکز خود را در جنگ به مناطق جدیدی چون لبنان و ایران افزایش داده است که این یک شدیدا تهدید برای ثبات و امنیت کل منطقه محسوب می‌شود. مهم‌تر از آن، جنگ به‌صورت چشمگیری روی اقتصاد مصر که از پیش دچار مشکل بوده، تاثیر گذاشته است.

کاهش درآمدهای کانال سوئز و تاثیرات بعدی

درآمدهای کانال سوئز به دلیل حملات مکرر حوثی‌ها بر کشتی‌های تجاری در دریای سرخ ۷۰ درصد کاهش یافته است. تشدید بیشتر جنگ ممکن است بر روی گردشگری، منبع مهم دیگر درآمد برای کشور، تاثیر بگذارد. علاوه بر این، خطر بزرگ ورود گسترده پناهندگان فلسطینی به کشور وجود دارد—سناریویی که فشار بیشتری به منابع کشور اعمال کرده و باعث کمبود آب و برق، تراکم زیاد در خدماتی چون بهداشت و آموزش، و افزایش بیشتر تورم می‌شود. چنین وضعیتی ممکن است به خوبی یک موج جدید از ناآرامی را ایجاد کند.

یک فرصت احتمالی برای پایان‌دادن به جنگ

احتمال دیگر این است که رهبری مصری در حال حاضر یک فرصت برای پایان‌دادن به جنگ می‌بیند، زیرا اسرائیل اهداف خود برای حذف رهبران ارشد حماس و حزب‌الله در هفته‌های اخیر را محقق کرده است. علاوه بر این، فشار داخلی در اسرائیل برای پایان‌دادن به جنگ در حال افزایش است؛ بیش از ۳,۰۰۰ اسرائیلی در روزهای اخیر یک نامه سرگشاده امضا کرده‌اند که خواستار کمک بین‌المللی برای فشار به اسرائیل برای پایان‌دادن به جنگ شده‌اند. امضا کنندگان “عدم تحریم‌ها از سوی دیگر کشورها” و “آزار و اذیت شهروندان فلسطینی اسرائیل بدون هزینه واقعی” را به عنوان علت ادامه جنگ سرزنش کرده‌اند. در اوایل سپتامبر، صدها هزار اسرائیلی در تل‌آویو و دیگر شهرهای اسرائیل تجمع کرده و به نحوه مدیریت جنگ توسط دولت نتانیاهو اعتراض کرده‌اند. این اعتراضات پس از آن رخ داد که گفته شد اجساد شش گروگان در تونل‌های زیرزمینی در رفح جنوبی غزه پیدا شده‌اند. کالبدشکافی نشان داد که گروگان‌هایی که حماس در حملات ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تصرف کرده بود، توسط نگهبانانشان چند روز پیش به نزدیک‌ترین فاصله شلیک شده بودند.

رابطه پیشنهاد مصری با انتخابات آینده ایالات متحده

هند الدعوی، روزنامه‌نگار الجزیره و محقق مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی، پیشنهاد مصری را به انتخابات آینده ایالات متحده مرتبط می‌داند.

“اسرائیل در روزهای اخیر در جنوب لبنان تلفات سنگینی داده و حمله اخیرش به سایت‌های نظامی در ایران نگرانی‌ها از یک درگیری تمام‌عیار در منطقه را تقویت کرده است”، او در مصاحبه‌ای با شبکه ماهواره‌ای المیادین در ۲۸ اکتبر گفت. او اضافه کرد که با نزدیک شدن به انتخابات ایالات متحده که قرار است در ۵ نوامبر برگزار شود، دموکرات‌ها نگران هستند که یک درگیری گسترده‌تر در خاورمیانه می‌تواند رأی‌دهندگان را به سوی دونالد ترامپ، کاندیدای ریاست‌جمهوری جمهوری‌خواه، سوق دهد.

“قاهره اکنون پیشنهاد آتش‌بس را ارائه کرده زیرا معتقد است که این توافق پیشنهادی به احتمال زیاد حمایت دولت فعلی ایالات متحده را جلب خواهد کرد”، او اشاره کرد.

اما با توجه به اینکه نتایج انتخابات ایالات متحده چند روز پس از شروع رأی‌گیری در ۵ نوامبر اعلام خواهد شد، زمان به پایان رسیده است. طرح پیشنهادی مصر خیلی کم و دیرهنگام است. امید به جلوگیری از یک درگیری منطقه‌ای کامل بسرعت از بین می‌رود. شرایط ایجاب می‌کند که دولت آینده ایالات متحده باید از نفوذ خود برای اجرای آتش‌بس استفاده کند یا در کنار میانجی‌گران قطری و مصری برای ایجاد یک توافق جدید که برای هر دو طرف اسرائیلی و حماس قابل قبول باشد، همکاری کند.

شهیرا امین یک پژوهشگر ارشد غیردائم در ابتکار امنیتی خاورمیانه اسکاکرافت وابسته به شورای آتلانتیک است و به عنوان یک خبرنگار مستقل در قاهره فعالیت می‌کند. او پیش از این برای شبکه CNN در برنامه Inside Africa همکاری داشته و در تحولات مصر پس از انقلاب برای چندین رسانه از جمله Index on Censorship و Al-Monitor گزارش تهیه کرده است. او را در شبکه X با حساب @sherryamin13 دنبال کنید.

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on print

لینک کوتاه خبر:

https://fara.news/?p=14529

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

اخبارمرتبط

کاربران انقلابی فضای مجازی ذیل این هشتگ اقدام به احصا و برجسته سازی ویژگی‌های مطلوب عملکردی و شخصیتی شهید آیت الله رییسی پرداخته‌اند و خط الگودهی به نامزدهای انتخاباتی براساس منش این شهید را دنبال می‌کنند. مضمون پست‌های مرتبط با این هشتگ درصدد ترویج فرهنگ خدمت‌رسانی به مردم، اخلاق مداری انتخاباتی و پرهیز از سیاست‌زدگی در قبال رییس جمهوررآینده است