🔍 آنچه در پی آمده، اهم گزارههای راهبردی اندیشکدهها و رسانههای خارجی (پایگاههایی چون مرکز الروابط، پایگاه العربی الجدید، خبرگزاری العربیه، پایگاه الحره و…) در خصوص نتایج نهایی انتخابات و پیروزی دکتر پزشکیان است. لازم به ذکر است اتاق وضعیت معاونت فضای مجازی صداوسیما هیچگونه مسئولیتی در قبال گزارههای منتشرشده و نظرات کارشناسان این پایگاهها ندارد.
۱️⃣ بهرغم پیروزی مسعود پزشکیان، کماکان باید یادآور شویم که به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران، نتیجۀ دور دوم هر چه میشد، فارغ از آنکه پزشکیانِ اصلاحطلب پیروز شود یا جلیلیِ تندرو، میزان اثرگذاریاش بر رویکردهای کلان ج.ا.ا. محدود میبود؛ چرا که رئیسجمهور در ایران، اساساً اختیاراتش محدود است.
۲️⃣ مسئولیت اصلیِ حکمرانی در ج.ا.ا. بر عهده رهبر ایران است که در رأس نظام سیاسی است. در حالی که رئیسجمهور مسئول قوۀ مجریه بوده و وظیفهاش، تنها پیادهسازی خطوط سیاسیِ کلان نظام است که توسط آیتالله علی خامنهای تعیین میشود.
۳️⃣ بعید است که رئیسجمهور بعدی بتواند تحول چشمگیری در حوزۀ سیاست خارجی ایران ایجاد کند؛ به ویژه در رابطه با برنامه هستهای ایران یا در امر حمایت از شبهنظامیان مسلح [همپیمان ایران] در سرتاسر خاورمیانه؛ آن هم درست در زمانی که تنشها در منطقه بالا گرفته و بحران ج.ا.ا. در تعامل با غرب تشدید شده است.
۴️⃣ بسیاری از رأیدهندگان، در توانایی پزشکیان برای تحققبخشی به وعدههای انتخاباتیاش تردید دارند؛ زیرا که وی که پیشتر هم اعلام کرده بود که قصد مقابله با طبقۀ نخبگان حاکم بر ایران، اعم از روحانیون و طبقۀ تندروها را ندارد. به بیان دیگر، بخشی از مردم، اذعان به این امر دارند که پزشکیان رئیسجمهوری ضعیف خواهد بود؛ اما هرچه باشد، بهتر از رقیب افراطیاش است.
۵️⃣ اکنون کار پزشکیان برای گرفتن رأی اعتماد وزرایش از مجلس، سخت خواهد بود؛ چرا که ترکیبِ غالب با اصولگرایان، به ویژه جبهۀ پایداری است و همین، کار او را سختتر خواهد کرد؛ خصوصاً اگر بخواهد جواد ظریف را به عنوان وزیر خارجهاش به مجلس معرفی کند.
۶️⃣ پویش انتخاباتی اصلاحطلبان در حمایت از پزشکیان، سرانجام موفق عمل کرده و توانست بسیای از کسانی را که هنوز در اصل شرکت در انتخابات مردّد بودند، پای صندوق کشانده و رأی آنان یا همان «آراء خاکستری» را به سمت خود جلب کند. در دور اول، رقابت میان چهار نامزد بود که در میان آنان، نامزدهای کمتر تندور هم به چشم میخوردند؛ لذا برای اصلاحطلبان شرایطی مهیا نبود که بتوانند آرای خفته را بیدار کنند. اما زمانی که در دور دوم، تندروترین نامزد در مقابل بازترین نامزد قرار گرفت، این شرایط برای اصلاحطلبان مهیا شد و توانستند در آن فضای دوقطبیِ تند، موج ایجاد کرده و نتیجتاً بخش مهمی از آرای خفته را به نفع خود بیدار کرده و به سبد پزشکیان بریزند.
۷️⃣ با پیروزی مسعود پزشکیان، فرصت برای بازگشت اصلاحطلبان به قدرت در ایران، آن هم بعد از حدود دو دهه فراهم خواهد شد (از پایان دولت دوم محمد خاتمی در سال ۲۰۰۵ تا کنون). پیروزی پزشکیان، می تواند این فرصت را در حکمرانیِ ایران ایجاد کند که شکاف شکلگرفته و بلکه تعمیقیافته میان مسئولان و خیابان (مردم کف جامعه)، آسانتر پر شده و نتیجتاً دستیابی به منافع ملی میسّرتر شود.
۸️⃣ بعد از رأی آوری مسعود پزشکیان به عنوان رئیسجمهور جدید ایران، بشار اسد، عبداللطیف رشید و ملک سلمان، به ترتیب رؤسای جمهور سوریه، عراق و عربستان، نخستین کسانی بودند که در پهنۀ منطقه، در ارسال پیام تبریک به پزشکیان پیشقدم شدند. در پهنۀ بینالملل نیز رؤسای جمهور روسیه و ونزوئلا در همان ساعات نخستِ اعلام پیروزی او، پیامهای تبریک خود را ارسال کردند.