ماشین جنگی روسیه در اوکراین به مدت دو سال و نیم از طریق ذخایر وسیع نفت خود تأمین مالی شده است، حتی در مواجهه با تحریمهای فزاینده که این کشور را از مشتریان کلیدی غربی جدا کرده است. با این حال، یک حرکت جسورانه توسط عربستان سعودی میتواند این استراتژی را به خطر بیاندازد.
طبق گزارشی از روزنامه فایننشال تایمز در سپتامبر، عربستان سعودی قصد دارد هدف غیررسمی خود را برای قیمت نفت خام که ۱۰۰ دلار برای هر بشکه است ترک کند، تا با افزایش عرضه سهم بازار را بگیرد.
افزایش احتمالی عرضه باعث کاهش قیمت نفت اوپک+ شده است، که نماینده ۶۰% نفت معامله شده در سطح جهانی است، و نشان میدهد که دوران سوختهای فسیلی با قیمت بالا پس از کووید ممکن است به پایان برسد.
این کشور قصد دارد با صنعت نفت خام ایالات متحده رقابت کند، جایی که استخراج نفت هزینه بیشتری دارد، و ضمن تأیید ضمنی اینکه افزایش قیمت نفت به بیش از ۱۰۰ دلار برای هر بشکه دشوار است. یک وزیر سعودی در اکتبر هشدار داد که قیمتها ممکن است تا ۵۰ دلار برای هر بشکه کاهش یابد.
با این حال، بزرگترین قربانی میتواند ماشین جنگی روسیه باشد.
لوک کوپر، پژوهشگر در مدرسه اقتصاد لندن، برای مجله IPS نوشت: “برای روسیه، این بدترین هر دو دنیاست.”
“بر خلاف ایالات متحده، اقتصاد آن به نفت وابسته است که از قدرت کارتل اوپک+ بهره میبرد. اما برخلاف عربستان سعودی، استخراج نفت آن ارزان نیست، که آن را برای مواجهه با شرایط قیمت پایین ضعیف تجهیز میکند.”
“این منطق تشدید کننده کوتاه مدت برای جنگ روسیه با اوکراین را پیش میبرد، که نیازمند موفقیتهای سریع در میدان نبرد قبل از ظهور شرایط بازار نفت با قیمت پایین است.”
کوپر اشاره کرد که به دلیل نزدیکی منابع نفتی عربستان سعودی و ایران به سطح زمین، استخراج آنها ارزانتر است. از طرف دیگر، روسیه باید بیشتر برای هزینه های تولید جهت استخراج چاه های عمیق نفت خود خرج کند، که حاشیه سود آن را کاهش میدهد.
ماشین جنگی روسیه که در حال کاهش است
روسیه با تحریمهای غرب پس از تهاجم فوریه ۲۰۲۲ به اوکراین مواجه شد. این اقدامات بیشتر برای کشورهایی که تحریمها را اعمال کردند زیانبار بودهاند تا خود روسیه.
آلمان، که مدت طولانی به واردات سوخت ارزان از روسیه متکی بود، با رکودی طولانی مدت در بخش تولید خود مواجه بوده است، در حالی که انتظار میرود کل اقتصاد آن برای دومین سال متوالی در سال ۲۰۲۴ کوچک شود.
در همین حال، اقتصاد روسیه در سال ۲۰۲۳ به میزان ۳.۶٪ رشد کرده و در سهماهه اول سال ۲۰۲۴ با نرخ سالانه ۵.۴٪ گسترش یافته است. با این حال، این کشور به دلیل تحریمها مجبور شده است به قیمتگیری در بازارهای موجود، از جمله۱۱۰۶ماشین جنگی روسیه در اوکراین به مدت دو سال و نیم از طریق ذخایر وسیع نفت خود تأمین مالی شده است، حتی با وجود تحریمهای رو به افزایش که آن را از مشتریان کلیدی غربی جدا کرده است. با این حال، یک اقدام جسورانه توسط عربستان سعودی ممکن است این استراتژی را به خطر بیندازد.
طبق گزارش فایننشال تایمز در سپتامبر، عربستان سعودی قصد دارد هدف غیررسمی خود را برای قیمت نفت خام که ۱۰۰ دلار برای هر بشکه است، ترک کند تا با افزایش عرضه، سهم بازار را به دست آورد.
افزایش احتمالی عرضه، باعث کاهش قیمت نفت اوپک+، که نماینده ۶۰ درصد نفت معامله شده در سطح جهانی است، شده است و نشان میدهد که دوران سوختهای فسیلی با قیمت بالا پس از کرونا ممکن است به پایان برسد.
این کشور قصد دارد با صنعت نفت خام ایالات متحده، که استخراج آن پرهزینهتر است، رقابت کند و در عین حال تلویحاً تایید کند که افزایش قیمت نفت به بیش از ۱۰۰ دلار برای هر بشکه دشوار است. یک وزیر سعودی در اکتبر هشدار داد که قیمتها ممکن است تا ۵۰ دلار برای هر بشکه کاهش یابد.
با این حال، ممکن است بزرگترین قربانی، ماشین جنگی روسیه باشد.
لوک کوپر، پژوهشگر در مدرسه اقتصاد لندن، در مجله IPS نوشت: «برای روسیه، این بدترین وضعیت ممکن است».
«برخلاف ایالات متحده، اقتصاد روسیه به نفت وابسته است که از قدرت کارتل اوپک+ بهره میبرد. اما برخلاف عربستان سعودی، استخراج نفت آن ارزان نیست و به همین دلیل برای مواجهه با شرایط قیمت پایین آماده نیست.
این مسئله منطق تشدیدکنندهای کوتاهمدت برای جنگ روسیه با اوکراین به همراه دارد و نیازمند موفقیتهای سریع در میدان نبرد قبل از ظهور شرایط بازار نفت با قیمت پایین است.»
کوپر اشاره کرد که به دلیل نزدیکی چاههای نفتی عربستان سعودی و ایران به سطح زمین، استخراج آنها ارزانتر است. از طرف دیگر، روسیه باید برای هزینههای تولید جهت استخراج چاههای عمیق خود بیشتر خرج کند که حاشیه سود آن را کاهش میدهد.
ماشین جنگی نزولی روسیه
روسیه پس از تهاجم فوریه ۲۰۲۲ به اوکراین با تحریمهای غرب مواجه شد. این اقدامها به کشورهای اعمالکننده تحریمها بیشتر آسیب زدهاند تا به خود روسیه.
آلمان، که مدت زیادی به واردات سوخت ارزان از روسیه متکی بود، با رکود طولانیمدتی در بخش تولید خود مواجه شده است و انتظار میرود کل اقتصاد آن برای دومین سال متوالی در سال ۲۰۲۴ کوچک شود.
در همین حال، اقتصاد روسیه در سال ۲۰۲۳ به میزان ۳.۶ درصد و در سهماهه اول سال ۲۰۲۴ به نرخ سالانه ۵.۴ درصد رشد کرده است. با این حال، این کشور مجبور به پذیرش قیمت تعیین شده در بازارهای موجود، از جمله چین، شده است.
استفان هد لوند، مدیر تحقیقات در مرکز مطالعات روسیه و اوراسیا در دانشگاه اوپسالا، معتقد است که ارقام رشد روسیه ناشی از افزایش چشمگیر هزینههای جنگی است که به طور مصنوعی تولید ناخالص داخلی را افزایش دادهاند.
هد لوند در سرویسهای اطلاعاتی جغرافیای سیاسی نوشت: «سادهترین توضیح درست است: رشد تولید ناخالص داخلی روسیه ناشی از افزایش عظیم هزینههای دفاعی است.»
«مبالغ زیادی پول به پیمانکاران نظامی روسیه، که بسیاری از آنها در اوکراین کشته خواهند شد، و به تولید تجهیزات نظامی، که بیشتر آن در میدان جنگ نابود خواهد شد، تخصیص مییابد. هیچ یک از این محصولات در دراز مدت قابل توجیه نیستند.»
آندرس آسلوند، اقتصاددان و نویسنده، که برای پروژه سندیکا مینویسد، هشدار داده است که روسیه ممکن است نیاز داشته باشد تا جنگ خود در اوکراین را تا پایان سال ۲۰۲۵ با موفقیت به پایان برساند تا از فاجعه اقتصادی جلوگیری کند.
آسلوند نوشت: صادرات سلاحهای پرفروش روسیه در میان افزایش تقاضای نیروهای خود کشور کاهش یافته است و کشور نیز با «تورم پنهان» و محدودیتهای کسری بودجه مواجه است.
لوک کوپر از مدرسه اقتصاد لندن میگوید: عوامل متعددی تعیین میکنند که آیا روسیه میتواند به فروش نفت با قیمتی که برای حفظ ماشین جنگیاش نیاز دارد ادامه دهد یا خیر.
این عوامل شامل میزان انتقال به انرژیهای سبز، میزان تعرض عربستان سعودی در افزایش صادرات نفت خود، و اینکه آیا اسرائیل و ایران میتوانند از آستانه جنگ تمامعیار در خاورمیانه دور شوند یا خیر.
کوپر گفت: «اگر این عوامل به گونهای پیشرفت کنند که فروپاشی قیمت نفتی مشابه با مقیاس سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ ایجاد شود، رژیم روسیه ممکن است در تأمین مالی اقتصاد جنگی خود با مشکلاتی مواجه شود.»
🔴 اندیشکده: #Fortune_Magazine
🔵 تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۰۷/۲۳
🟠 نویسنده: Ryan Hogg